Bouillabaisse

160910-bouillabaise

Soep voor 6 personen :

  • 1tl venkelzaadjes gekneusd
  • 2 steranijs
  • 4 geneverbesjes gekneusd
  • 2 peperkorrels gekneusd
  • Gemalen peper en zeezout
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl piment d’Esplette
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 grote teentjes look, gekneusd en fijn gesneden
  • 1 tl verse gember, gekneusd en fijn gesneden
  • 8 saffraandraadjes, fijngesneden
  • 3 laurierblaadjes
  • 5 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn

Groenten voor de soep, allemaal julienne gesneden :

  • 3 sjalotjes
  • 2 lente uitjes
  • 3 worteltjes
  • Handvol stengels van platte peterselie
  • 1 grote prei
  • 1 paprika
  • 1 venkel knol
  • 5kg goede tomaten, grote stukken gesneden
  • 1 blik tomaten

Vis :

  • 12 verse scampi’s
  • 1 kg Boullot mosseltjes
  • 6 rivierkreeftjes
  • 2 dorades
  • 6 kleine inktvisjes

Wat nog :

  • 0.4 l lekkere witte wijn
  • 2 à 3l water + visbouillonblokjes
  • Stokbrood, stukjes gesneden en 5’ in de oven om te toasten
  • Geraspte emmentaler (of andere kaas naar keuze)
  • Enkel teentjes look om over de toastjes te wrijven

Voor de Aioli :

  • Lookteentje, geraspt
  • 4 fijngesneden saffraandraadjes
  • Gemalen peper en zeezout
  • Snuifje paprika poeder
  • Snuifje Cayenne peper
  • Zelfgemaakte of goede mayonaise

 

Kuis al de vissen en gebruik de vellen, graten, hoofdjes en pantsers voor de smaak van je soep. Snij de vissen in hapklare stukken en bewaar koel.

Start met het aanstoven van al de kruiden in een grote pot. Snij de groenten fijn, voeg toe (wacht nog even met de tomaten) aan de kruiden en stoof gaar. Voeg ook de viskarkassen toe. Blus met de witte wijn, laat verdampen. Roer regelmatig. Voeg de tomaten toe, stoof verder aan. Voeg 2 à 3l water toe alsook de vis bouillonblokjes. Laat 30min koken. Haal alles door de passe-vitte. Proeven en eventueel nog extra kruiden.

Voeg de ingrediënten voor de Aioli samen. Proeven nog eventueel wat bijkruiden en bewaar koel.

Voor het opdienen, laat de soep terug lichtjes koken, voeg al de verschillende visjes toe en laat pocheren in de soep.

Opdienen met de toastjes, Aioli, enkele lookteentjes & de geraspte kaas.

Lust je niet graag look, kan je dit weglaten en wat extra peper en zeezout gebruiken.

Smakelijk, xjxjxj

PS Inspiratie vonden we bij enkele leuke blogs :

http://www.greenkitchenstories.com/vegetarian-bouillabaisse/

www.olivemagazine.com/recipes/bandol-bouillabaisse/14423.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s